Extra materiaal 'Koninkrijk van God' - deel 1

Hier vind je extra studiemateriaal bij deel 1 van de preekserie 'Het Koninkrijk van God' voor zelfstudie of in een huiskring/netwerk.

Dit bericht is geplaatst op 07-01-2019
Extra materiaal 'Koninkrijk van God' - deel 1

Week 1 (6 - 12 januari)

Wat is je bijgebleven van de preek afgelopen zondag? Welk woord, beeld of gevoel staat je nog voor de geest? Wat neem je mee? Waar ben je het niet mee eens? (Preek terugluisteren? Klik hier).

Bram gaf aan dat de mens is geroepen om meer te zijn dan de beesten en dieren in deze wereld. Je bent gemaakt om beelddrager te zijn van de levende God. Om zijn goedheid, heerlijkheid en gerechtigheid te weerspiegelen in deze wereld. Wat vind je hiervan?

Als je in 3-4 regels zou moeten opschrijven wat het Koninkrijk van God voor jou betekent, hoe zou je dit omschrijven? Vergelijk dit is met hoe anderen het hebben verwoord. We komen hier later op terug, dus schrijf deze zin ergens op waar je hem makkelijk weer terugvindt (bijvoorbeeld in een notitie op je telefoon).

Lees samen of voor jezelf Mattheus 25:31-46. Jezus spreekt hier tot de mensen die de hongerigen gevoed hebben en de naakten gekleed hebben. Hij zegt tegen hen: “Dit hebben jullie voor mij gedaan.” De hemelse Mensenzoon stelt zich hier dus gelijk met zij die arm, hongerig, naakt en gevangen zijn. Help je iemand die arm is, dan help je Jezus. Bezoek je iemand in de gevangenis, dan bezoek je de Mensenzoon. Het gaat hier constant om mensen die in de marge zitten, die aan de rand van de maatschappij staan. Stel dat Jezus in onze tijd had geleefd, zou hij dan het volgende gezegd kunnen hebben?


“Ik was een vluchteling en jullie boden mij een huis.”

“Ik voelde mij niet helemaal ‘man’ en werd bij jullie op een menselijke en liefdevolle manier behandeld.”

“Ik had geen indrukwekkend cv en werd door jullie als een koning behandelt.” 


Wat zou Jezus nog meer gezegd kunnen hebben?

Als je dit verhaal uit Mattheus 25 vergelijkt met het verhaal in Daniel 7, welke overeenkomsten zie je dan? Wat zijn verschillen?

Bekijk het volgende filmpje van The Bible Project (eventueel met Nederlandse ondertiteling) en deel met anderen (of schrijf voor jezelf op) wat je hiervan leert over het koninkrijk van God. Link: https://www.youtube.com/watch?v=xmFPS0f-kzs

Welke ‘beesten’ of beestachtige koninkrijken zien wij in de wereld om ons heen?

 

Week 2 (13-19 januari)

Bekijk de volgende bijbelstudie over Daniël en ontdek eens meer over deze verteller uit het oude Israël. Link: https://www.youtube.com/watch?v=9cSC9uobtPM

Wat sprak je aan in deze bijbelstudie over Daniël? Waar heb je nog vragen over? Waar ben je het niet mee eens?

Nadenkertje: In Daniel 7:13-14 lijkt het om een individu te gaan die het koninkrijk krijgt, maar in vers 18 lijkt het om meerdere personen te gaan. Als je Daniel 7 nog eens in zijn geheel leest, hoe zou je dit dan uitleggen?

Lees je eigen definitie van het “Koninkrijk van God” van vorige week nog eens terug en evalueer nog eens of je hier achter staat of dat er wat geschrapt en bijgeschaafd moet worden.

Eventueel kun je hier nog ander filmpje van The Bible Project bekijken, dat ingaat op wat het begrip ‘Mensenzoon’ betekent. Deel met anderen of schrijf voor jezelf op wat je hiervan leert. Link: https://www.youtube.com/watch?v=z6cWEcqxhlI

Extra achtergrondinformatie

De Nederlandse Bijbel Vertaling (NBV) en Bijbel in Gewone Taal (BGT) verschillen in sommige opzichten in hun vertaling. De NBV heeft het over “het koninkrijk van God”, maar de BGT over “Gods nieuwe wereld”. Mocht je het interessant vinden om te ontdekken waarom dit zo is, dan kun je daar hier meer over lezen. Link: https://bijbelingewonetaal.nl/uploads/2014/07/Bijbelse_begrippen_-_Gods_koninkrijk_als_Gods_nieuwe_wereld.pdf.