Extra materiaal 'Koninkrijk van God' - deel 4

Hier vind je extra studiemateriaal bij deel 4 van de preekserie 'Het Koninkrijk van God' voor zelfstudie of in een huiskring/netwerk.

Dit bericht is geplaatst op 17-02-2019
Extra materiaal 'Koninkrijk van God' - deel 4

Week 7 (17- 23 februari) 
Wat is je bijgebleven van de dienst afgelopen zondag? Welk woord, beeld of gevoel staat je nog voor de geest? Wat heeft je denken veranderd over het Koninkrijk van God? Waar moet je zelf nog eens verder over nadenken?  (Preek terugluisteren en powerpoint nog eens bekijken? Klik hier).

Discussieer eens met elkaar over de volgende stelling: ““Als religie niets met potten en pannen en je geslachtsdelen te maken heeft, dan gaat het nergens over.”

Lees Galaten 3:24-28 nog eens door en deel met elkaar welk element er voor jou uitsprong in de preek. 

Nadenkertje: Lees Galaten 3:26 eens in de NBV en NBG ’51 vertaling. Je zult zien dat de NBV “kinderen” heeft, terwijl de NBG ’51 hier “zonen” leest. Hoe zou je dit verschil uitleggen?

Bram zei dat we door samen lezen, samen delen en samen eten getuigen van een eenheid met Christus. Het is een eenheid die dieper gaat dan een eenheid gebaseerd op standpunten in een discussie. Het is een eenheid in Christus en niet een eenheid in standpunten.

Week 8 (24 februari - 2 maart)
Reserveer eens wat tijd in je agenda om het boek Hooglied door te lezen. Schrijf op of deel wat je is bijgebleven.
Tip: kijk dit filmpje van The Bible Project na afloop (https://www.youtube.com/watch?v=4KC7xE4fgOw)

Bram legde in de preek uit dat je de Bijbel kunt zien als een script van een dramastuk dat eigenlijk een stuk mist. Het bestaat uit vier delen: schepping – breuk – herstel – toekomst. In het hier en nu moeten we improviseren met het begin en einde in ons achterhoofd. Wat vind je van deze zienswijze? Hoe helpt je dit om de Bijbel te lezen?

Prof. Dr. Heleen Zorgdrager gaf in januari een lezing met als titel: “Tussen Hooglied en #metoo.” Denk eens een moment na over deze titel en praat dan met elkaar over de vraag wat deze titel eigenlijk zegt over seksualiteit.

Stefan Paas is dit jaar de Theoloog des Vaderlands. Hij heeft een uitgebreide reactie geschreven op de Nashville verklaring, die hier te lezen is: https://www.denieuwekoers.nl/nashville-schepping-en-herschepping. Het kost je even wat tijd, maar het is zeker een leerzaam artikel.