Extra materiaal 'Koninkrijk van God' - deel 6

Hier vind je extra studiemateriaal bij deel 6 van de preekserie 'Het Koninkrijk van God' voor zelfstudie of in een huiskring/netwerk.

Dit bericht is geplaatst op 24-03-2019
Extra materiaal 'Koninkrijk van God' - deel 6

Week 12 (24-30 maart) 
Wat is je bijgebleven van de preek afgelopen zondag? Welk woord, beeld of gevoel staat je nog voor de geest? Wat heeft je denken veranderd over het Koninkrijk van God? Waar moet je zelf nog eens verder over nadenken?  (Preek terugluisteren? Klik hier).

Om “missionair bidden” gestalte te geven, noemde Bram drie ideeën om het concreet te maken. Met welk idee zou jij/zouden jullie aan de slag willen gaan? Welke andere ideeën kun je nog meer bedenken om bidden als een missionaire activiteit te zien?
1. Stefan Paas: “Praat eens met je buren of je vrienden en vraag of ze nog iets hebben waarvoor we hier op zondagmorgen of in een kring in Voorhout, Rijnsburg, etc. kunnen bidden of danken. Neem hen mee om het zelf te vertellen, of neem anders hun verhalen mee.”
2. Ron van der Spoel: “Doorgaans kiezen we algemene formuleringen (‘Wilt U hen zegenen?’ of ‘Wilt U erbij zijn?’) Als je bidt voor je werk of je kerk, je stad of dorp, leg de zaken dan zo concreet mogelijk voor God neer. We zijn op dit punt vaak veel te beducht. Daardoor ontgaat ons ook de verhoring.’”
3. Jos Douma: “Missionair bidden is jezelf van binnenuit openstellen voor wat de Geest wil doen.”

Welk persoon/personen is voor jou een voorbeeld in bidden? Wat leer je van hem/haar/hen?

Zorg dat je in een rustige omgeving zit waar het idealiter ook even stil kan zijn en waar je niet gestoord kan worden. Lees vervolgens hier de meditatie van Jos Douma over Lukas 11:1 een aantal keer rustig door. Wordt vervolgens stil en overdenk de woorden een aantal minuten. Wat zou je naar aanleiding van deze meditatie tegen God willen zeggen?

Week 13 (31 maart – 6 april)
Er is ook een veel aandacht voor gebed in de Joodse en in de islamitische traditie. Zoek (op internet) eens wat informatie op over de rol van gebed in een van beide tradities. Wat kun je als christen leren van het gebedsleven van moslims en/of joden?

Discussieer eens met elkaar over de volgende stelling van Stefan Paas: “Christenen kunnen niet zoveel bijzonders, maar we zijn wel goed in bidden.”

Bram noemde in zijn preek dat er twee versies van het Onze Vader in de evangeliën staan. Lees hier een blog van het Nederlands Bijbelgenootschap waarin ze uitleggen hoe we dit moeten begrijpen. Wat neem je mee uit dit artikel?

Weken 14-15 (7 april – 20 april)
We lazen hoe in Lukas 11:1 een leerling aan Jezus vraagt “Heer, leer ons bidden.” Bram noemde in zijn preek dat wij bij God vaak bezig zijn met presteren en vaak zeggen “Ik zou meer dit” of “Ik zou meer dat” moeten. En hoewel dit mooi klinkt, zegt het eigenlijk niet zoveel. De anonieme leerling uit dit verhaal ervaart echter bij Jezus de ruimte om te mogen leren. Denk deze week eens na over deze vraag: “Wat wil ik leren van God?” Je mag dit toespitsen op het onderwerp missionair gemeente-zijn, maar het mag ook iets anders zijn. Hier willen we je de komende twee weken tot aan Pasen de ruimte voor geven. Schrijf je leerdoel op, laat de anderen op je Netwerk/kring er nog eens kritisch naar kijken en je erop bevragen en ga er dan mee aan de slag. Deel na afloop ook eens wat je geleerd hebt (en dus niet of het goed of fout is gegaan). ;)